Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Dr. Antanas Trimakas PDF Spausdinti El. paštas
Dr.  Antanas Trimakas, miręs vasario 27 d.
Velionis buvo Vyriausiojo Lietuvos Išlaisvinimo Komiteto pirmininkas, Lietuvos Laisvės Komiteto ir Lietuvos delegacijos Pavergtųjų Tautų Seime narys, Pavergt. Tautų Seimo politinės komisijos pirmininkas, Lietuvių Teisininkų draugijos centro valdybos narys, "The Baltic Review" ir "Revista Báltica" redaktorius ir Se-ton Hali universiteto profesorius.

Velionis buvo gimęs 1902. VI. 19 Taupriuose, Biržų apskr. Baigęs Biržų gimnaziją, studijavo ekonomijos, teisės ir politikos mokslus Lietuvos Universitete Kaune, Prancūzijos Grenoblio ir Lillio universitetuose, Tarptautinės Teisės Akademijoje Hagoje ir Tarptautinių Mokslų Mokykloje Ženevoje. 1930 Lillio universitetas už disertaciją "Le mouvement coopératif en Lithuanie" jam suteikė filosofijos daktaro laipsnį.

Baigęs mokslus, stojo dirbti j nepriklausomos Lietuvos diplomatinę tarnybą. 1930-35 — pirmasis sekretorius Lietuvos pasiuntinybėje Švedijoje; 1935-38 — Centro Europos skyriaus vedėjas Užsienių Reikalų ministerijoje; 1938-39 — patarėjas Lietuvos pasiuntinybėje Lenkijoje; 1939 — Lietuvos generalinis konsulas Lenkijoje. 1944 susiorganizavus Vlikui — jo politinės komisijos narys. Pasitraukęs į Vakarus, po Vokietijos kapituliacijos iš Prancūzų okupacinės valdžios gavo pripažinimą eiti Lietuvos generalinio konsulo pareigas Tuebin-gene. 1946-47 — Balfo įgaliotinis Europoje ir Vliko vykdomosios tarybos reikalų vedėjas. 1947 atvyko į Ameriką ir kurį laiką profesoriavo Erie kolegijoje, vėliau persikėlė į Seton Hali universitetą, Newark, N.J. Min. P. žadeikiui 1951 suorganizavus Lietuvos Laisvės Komitetą, jo narys ir sekretorius. 1954 susiorganizavus Pavergtųjų Europos Tautų Seimui — Lietuvos delegacijos tame Seime narys ir vicepirm. bei jo politinės komisijos narys, o pastaraisiais dvejais metais ir jos pirmininkas. Nuo 1957 — Vliko pirmininkas.

Nuo 1918 priklausė ateitininkams. Nuo 1924 — Lietuvos Ūkininkų Sąjungai, 1924-25 — "Gerovės" žurnalo redaktorius. 1927-28 mokslo metais — Lietuvos Universitete Studentų Atstovybės pirmininkas. Periodikoje rašė politikos, teisės ir ūkio klausimais.

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai