Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
ŽMOGUS SU IDEALU PDF Spausdinti El. paštas
Pačiame pereitų metų gale pasirodė Simo Sužiedėlio knyga, pavadinta "Kunigas Jonas nuo Kryžiaus", skirta apžvelgti kun. Jono Švagždžio gyvenimui jo auksinio kunigystės jubiliejaus proga.

252 puslapiuose autorius perbėga kun. Jono gyvenimą nuo pat lopšio, rūpestingos motinos linguoto Augštaitijoje, ligi Nukryžiuotojo Jėzaus seserų vienuolyno Brocktone, kur augštųjų medžių pavėsyje jis atšventė savo jubiliejų, vis dar pilnas giedrios šviesos, su nemažėjančiu uolumu kasdien kartodamas "Introibo ad altare Dei" ir giliai besisielojąs visu tuo, kas katalikiška ir lietuviška.

Savo knygai S. Sužiedėlis davė ir antrinę antraštę: Kun. Jono Švagždžio biografijos metmens. Tai autoriui suteikė laisvę ne tik prisilaikyti kun. Jono eitojo kelio, bet ir pavaizduoti jo veiklos aplinkumą. Tas jo veikimo laukas kaip tik šioje knygoje yra labai įdomus, nes jis užgriebia lietuvių tautinio atgimimo laikus seminarijoje ir vikaraujant, ir jo veiklą Amerikos lietuvių gyvenimo sąlygose, kurios kun. Jonui statė gan ypatingų kliūčių.

Autoriaus užsimotą uždavinį atliko su kaupu: jis ne tik kruopščiai dokumentavo visus faktus (pridėdamas dar visą 20 puslapių paraščių), bet ir juos supynė taip vaizdžiai, kad kiekvienas skaitytojas nenorės knygos padėti į šalį, nepaskaitęs ligi paskutinio puslapio.

Simas Sužiedėlis šioje knygoje gausiai pažėrė retai užtinkamų žodžių, spėju, kad jie kilę iš jo gražios smėlėtos Vilnijos dzūkų, kurie kalbai suteikia vaizdumo ir gyvumo': štai bent keli pavyzdžiai: rusų slugdoma, skleidė žmonėse skraidės, trauklios pagundos, bruzdus, bet ir bernus, gausva policijos, pasklido girslai, išrėzlino iš kiemo, žalsgana šviesa, kelio lanksmose, jaudrintis, apšmeižos, bartynės, visa gerkle pliauzijo, kibirkštis, kuri žibeno, ir t.t. Kiblus skaitytojas galėtų Užkliūti už kelių mažų apsirikimų. 114 p sakoma, kad 1914 m. Paterson, N. J. tikrai augo į 350,000 gyventojų miestą, tuo tarpu, kai jis dar ir šiandien vos per 139,000 persiritęs. Katalikų Federacijos atsiradimas pažymėtas 1909 m., vieton 1906 (119 p.), šeštinės irgi niekad negali būti švenčiamos taip vėlai, — birželio 30, kaip sakoma 215 p.

Bet visa tai nemažina šios knygos vertės, kurios spaudos darbą gražiai atliko Putnamo seselių Immaculata Press.

Dėl šios knygos atsiradimo nieko netektų kaltinti. Pagal pratarmėje pacituotą kun. Jerome H. Ludder posakį "Aš ateinu pas jus ne kaip idealas, bet kaip žmogus su idealu", turime tik su džiaugsmu pripažinti, kad vienas tikrai su idealu gyveno, o kitas tą gyvenimą dailiai aprašė.

Simas Sužiedėlis: Kunigas Jonas nuo Kryžiaus. Kun. Jono švagždžio biografijos metmens. Brooklyn, New York, 1956. Immaculata Press, Put-nam, Conn. 286 p. Tekste 64 nuotraukos.

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai