Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Dr. JONAS GRINIUS PDF Spausdinti El. paštas

Dr.  JONAS  GRINIUS 1902.11.21 — 1980.XI.10

Jau metai, kai dr. Jono Griniaus nebėra tarp gyvųjų. Jis mirė pernai lapkričio mėnesį, tačiau tebegyvena savo bičiulių ir mokslo bei grožinio rašto žmonių atminimuose.

Velionis yra išaręs giloką vagą mūsų kultūriniame lauke kaip knygų ir straipsnių autorius, literatūros bei meno kritikas ir dramų kūrėjas. Dr. Joną Grinių atsimena ir visuomenė, kuri pažino jį iš raštų, pedagoginio darbo ir organizacinės veiklos.

Tai buvo sudėtingų polėkių žmogus — mokslininkas, rašytojas, profesorius, mokytojas ir visuomenininkas, nuolat gyvenęs krikščioniškos pasaulėžvalgos ir savo tautos kultūrinėmis bei politinėmis problemomis. Dr. Jonui Griniui ypač rūpėjo moralinės - dorovinės vertybės, ir jis buvo tartum jų sargas mūsų literatūroje. Velionis giliai tikėjo tai, ką skelbė, ir nelengvai leidosi į kompromisus. Turėjo daug gerbėjų, bet netrūko ir prieštaraujančių kai kuriems jo teigimams.

Dr. Jono Griniaus pėdsakai mūsų literatūrinėje ir kultūrinėje dirvoje yra aiškiai matomi. Linkėtina, kad apie jo gyvenimą ir darbus netrukus būtų parašyta knyga. Tada jis dar ryškiau iškiltų savo kartos ir savo laiko paveiksle. Dabar dr. Jono Griniaus biografinių žinių apsčiai galima rasti Lietuvių enciklojedijoje.

Aidai savo ištikimą bendradarbį ir žymų kultūrininką mirties metinėse pagerbia šiuo numeriu.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai