Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Mirė Lietuvos Gen. Konsulas JONAS BUDRYS PDF Spausdinti El. paštas

Lietuvos gen. konsulas JONAS BUDRYS

New Yorke rugsėjo 1 dienos vakarą mirė Lietuvos generalinis konsulas New Yorke Jonas Budrys. Palaidotas Chicagoje tautinėse kapinėse rugsėjo 5 d.
Velionis buvo gims Kaune 1889 m. gegužės 10. Mokėsi Kauno gimnazijoje ir tuo pat metu dalyvavo Dainos draugijos chore. Nuo 1907 dirbo Lietuvoje ir Latvijoje valdžios įstaigose. Pirmo pasaulinio karo pradžioje buvo mobilizuotas. Lietuvon grįžo 1921 ir buvo paskirtas generalinio štabo kontražvalgybos viršininku (iš to laiko yra parašęs dar nespausdintus, bet spaudai parengtus savo atsiminimus). 1923 buvo vyriausias Klaipėdos sukilimo vadas, o po sukilimo vyriausybės įgaliotinis Klaipėdos krašte, paskiau Klaipėdos krašto gubernatorius. Nuo 1928 jau dirbo užsienių reikalų ministerijos žinioje — konsulas ir gen. konsulas Karaliaučiuje, nuo 1936 generalinis konsulas New Yorke, kuriame praleido 28 metus — daugiau nei pačioje Lietuvoje.


Jo rankose New Yorke telkėsi darbai, kurie mažiau buvo matomi visuomenės akiai: lietuvių registracijos kartotekos, Lietuvos piliečių interesų gynimas, paskiausiu laiku ypačiai reikalai palikimų, į kuriuos tiesė rankas sovietiniai pareigūnai; jam teko reprezentuoti Lietuvą gausiuose New Yorke užsienių atstovų susitikimuose.

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai