Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
•    Vasario 16-tos proga valstybės sekretorius J. F. Dulles paskelbė pareiškimą, liečiantį mus ir kitas Pabaltijo valstybes:

"šie metai žymi Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės paskelbimo 40 metų sukaktį. Ners 1920 Sovietų Sąjunga pripažino jų nepriklausomybę, atsisakydama visiems laikams nuo suverenumo teisių Pabaltijo valstybėse, 1940 Sovietų vyriausybė smurtu įjungė Lietuvą, Latviją ir Estiją į Sovietų Sąjungą. Šis aktas Jungtinių Valstybių vyriausybės tuojau buvo pasmerktas.

Jungtinės Valstybės tebėra įsitikinusios, kad santykiai tarp tautų turi būti tvarkomi lygybės principu ir vadovaujami teisingumo bei teisės. Jos tiki, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijcs tautos turi pilną teisę pasirinkti pačios sau politinę, ūkinę ir kultūrinę sistemą. Ryžtingumas, išradingumas ir laisvės meilė charakterizuoja šias Pabaltijo valstybes. Tos savybės įgalino jų tautiečius čionai duoti vertingą indėlį Jungtinių Valstybių pažangai. Jungtinių Valstybių vyriausybė yra tikra, kad tos pačios savybės Lietuvos, Latvijos ir Estijos tautas perves per dabartines tragiškas dienas ir įgalins jas atgauti teises, kurios joms buvo neteisingai atimtos."

•    Lietuvos 40-ji nepriklausomybės sukaktis šiemet buvo paminėta JAV senate ir atstovų rūmuose. Senate maldą atkalbėjo vysk. V. Brizgys. Po jo žodį tarė 14 senatorių, pasidžiaugdami nepriklausomos Lietuvos padaryta pažanga, pasmerkdami sovietų smurtą prieš mūsų tauta ir išreikšdami Lietuvos prisikėlimo viltį.  Atstovų rūmuose maldai kalbėti buvo pakviestas kun. Jenas Jutkevičius iš Worcesterio. Po jo prabilo 60 kongreso atstovų. Tiek senate, tiek čįa visos kalbos buvo užrekorduotos ir įtrauktos j dokumentinius archyvus. Toks palankus JAV valdžios atstovų žygis Lietuvai ugdo pagarbą mūsų tautai. Be to, vasario 16-tos proga keletas valstybių gubernatorių bei miestų burmistrų išleido atsišaukimus, oficialiai skatindami tą dieną prisiminti Lietuvą.

•    Įtakingasis Amerikos dienraštis New York Times Vasario 16 proga savo vedamųjų skyriuje apie Lietuvą rašė:

"Tai buvo 1918 m. vasario 16 d., kai ši mažutė respublika, kiek vėliau už Latviją ir keletą dienų anksčiau už Estiją, pasiskelbė nepriklausoma nuo senosios Rusijos tironijos. Praėjus 22 metams, šioji laisvė buvo bru-tališkai išduota naujo tirono, jau mirusio Stalino.

"Tačiau laisvės atminimas yra gyvas Lietuvoje ir kitose Pabaltijo valstybėse. Neprotinga teorija, kad Lietuva, Latvija, Estija ir kitos pavergtos centrinės Europos valstybės džiaugiasi Maskvos vergijoje, nieko nesukvailins ir nenutildys nieko, kas negyvena rusų durtuvų grėsmėje.

"šitos tautos nebus išlaisvintos iš savo vergijos trečio globalinio karo kaina. Tai kaina, kurios žmonija negali mokėti. Tačiau laisvajame pasaulyje jos nebus užmirštos. Dieną, kada komunizmo didysis melas bus nuvainikuotas, jos vėl bus laisvos. Tuo tarpu šiame krašte jų žmones tremtyje ar priverstus tylėti namie, mes laikome savo draugais: mes sveikiname juos dėl jų praeities ir ateities laimėjimų".

•    "Draugo" romano premija šiemet teko Jeronimui Ignatoniui, gyvenančiam Čikagoje už veikalą rankraštyje "Ir nevesk į pagundą". Autorius, profesija pedagogas, yra gimęs 1902 m. Raseinių apskr., Šimkaičių valsčiuje. 1926 m. baigė Panevėžio mokytojų seminariją, o 1943 m. Vilniaus univ. humanitarinių mokslų fakultetą (lituanistiką). 1930-33 m. lankęs Kauno konservatoriją, Lietuvoje bei Amerikoje vadovavo chorams, ruošė jų koncertus. Spaudoje bendradarbiauja nuo 1927 m. straipsniais, feljetonais, scenos vaizdeliais. Premijuotame romane iškelta šeimos židinio neliečiamybės problema. Premija buvo įteikta vasario 8 d. Čikagoje. Koncertinę programos dalį atliko sol. V. Verikaičio kvartetas iš Toronto.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai