Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
DAINOS IR GIESMĖS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. Vaišvilaitė   
Šitaip pavadintas kompozitoriaus ir muzikos pedagogo Juozo Gaubo pomirtinis kūrinių rinkinys. Jį sudaro 24 dainos ir giesmės.
J. Gaubo muzikinis stilius klasiškai didaktinis, kūriniai prieinami pažengusiems muzikos studentams.
Iš solo dainų dėmesio verta, plačiai išvystyta, trijų dalių forma, Lie-der stiliumi sukurta daina "Mano rūtos", pagal K. Binkio žodžius. Melodijos linija nuosekli, moduliacijos nesunkios. Piano akompanimentas prieinamas pažengusiam muzikos studentui. Ši daina būdavo girdima konservatorijų ir koncertų salėse Lietuvoje.
Iš dainų mišriam chorui populiariausia "Nurimk, sesut", pagal P. Vaičiūno žodžius. Ji yra dramatiškos nuotaikos, su energingu, lapi-dariškų akordų akompanimentu. Balsų vedimo linijos ryškios, jaučiama patyrusio komponuojančio chorvedžio ranka.

Taipgi gražiai lineari "Dul-dul-dū-delė" (L. Giros žodžiai), pasirodanti net dviem versijom: sopranui solo ir mišriam chorui. Nors labai priimtina muzikiniu požiūriu, ši daina retokai atliekama, gal būt, dėl banalaus teksto.
Seka 10 liaudies dainų mišriam chorui, sopranui ir tenorui solo. Harmonizacijos solo dainoms paprastos, perregimų akordų. Atsižvelgiant į faktą, kad harmonizuotų liaudies dainų vyrų balsams nedaug turime, džiugiai priimtinos dainos tenorui: "Patrakyj beržas stovėjo" ir "Žalioj girelėj"; abi jotinės, originaliom, archaiškom melodijom.

Iš dainų mišriam chorui dinamiškiausiai skamba "Augo kalnelyj" ir "Žalioj girelėj". Abiejose vyrų ir moterų balsai vieni kitus imituoja. Harmonijos be disonansų, partijos lengvos išmokti choristams.

Šešios dainos vaikučiams skirtos ne vien pasiklausyti, bet ir patiems atlikti. Dainos parašytos dviem balsam, lengvutės, linksmos ir nuotaikingos. Gera būtų, jei nauja laida pasirodytų visos J. Gaubo vaikų dainos.
Rinkinio pabaigoje 4 giesmės: "Sveika Marija, "Ave Maria", "Li-bera" ir "Exaltabo", sukurtos neo-klasikiniu bažnytinės muzikos stiliumi, skamba nuoširdžiai ir religingai. Gaila, lotyniškąsias giesmes šiais laikais retai pasitaiko proga giedoti.

Rinkinys patrauklios išvaizdos, labai rūpestingai, be klaidų J. Zda-niaus įgraviūruotas. Redagavo ir į-žangą parašė B. M arkai ti s, S J., viršeliai M. Biržiškaitės - Žymantienės, išleido kompozitoriaus giminaitis V. Paš kaus kas Vokietijoje 1972 metais.
J. Vaišvilaitė



 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai