Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
I š   v i s u r. — Kanados lietuvių diena spalio 8-10 sėkmingai vyko Montrea-lyje. Spalio 8 suruoštas simpoziumas, kuriame kalbėta apie lietuvių dalyvavimą Quebeco provincijos gyvenime. Spalio 9 skirta posėdžiams. Svarstyti organizaciniai reikalai. Spalio 10 pasižymėjo itin turininga programa: pamaldomis Šv. Juozapo bazilikoje ir koncertu Claude Champagne salėje. Iškilmingose mišiose pamokslą pasakė kun. V. Martinkus. Koncerto programoje dalyvavo abiejų Montrealio lietuvių parapijų chorai, Hamiltono mergaičių choras Aidas, solistai G. Čapkauskienė, V. Verikaitis ir R. Strimaitis, akomponuojant J. Govėdui. Programą praturtino Montrealio, Toronto, Hamiltono ir Londono (Ont.) lietuvių šokėjų grupės, grojant Toronto ir Montrealio orkestrams.

Eglutė, vienintelis iliustruotas vaikų laikraštėlis, šiemet mini savo 25 m. gyvavimo sukaktį. Jį įsteigė prel. P. Juras ir Bern. Brazdžionis 1950. Iki 1959 laikraštėlį leido Lietuvių Kultūros Institutas, po to — Nekalto Prasidėjimo seselės Putname. Redaguoja ses. Ona Mi-kailaitė. Eglutės sukaktis lapkričio 6 paminėta Clevelande sol. Ginos Čapkaus-kienės ir pianisto Vytauto Puškoriaus koncertu.

M u z i k a. — Čiurlionio ansamblis Eucharistinio kongreso metu pasirodė 3 kartus. Ypatingai minėtinas įspūdingas koncertas rugp. 6 Drexel univ. didžiojoj salėj.

Danguolė Juodikaitytė, Vilniaus operos solistė, lankydamasi Amerikoje, atliko 4 koncertus: Clevelande, Toronte, Bostone ir New Yorke. Ji — labai gražaus balso, artistinio pajėgumo ir aukšto vokalinio išsilavinimo koloratūrinis sopranas.

Liudas Jarošekas, vyrų kvarteto dirigentas Lietuvoje ir tremty, mirė rugp. 31 Rockforde, 111. Buvo gimęs 1919, studijavęs Kauno universitete ir konservatorijoje, gastroliavęs su koncertais.

Sol. Roma Mastienė, mezzo-sopranas iš Chicagos, praėjusį pavasarį koncertavo Urugvajuje, Montevideo miesto lietuviams.

Raimonda Apeikytė birželio 5 Santa Monica davė piano muzikos koncertą. Atliko Beethoveno, Bacho, Brahmso ir Čiurlionio kūrinius.

Komp. Jeronimas Kačinskas Berklee muzikos kolegijos ansambliui sukūrė antrąjį saksofonų kvartetą, kurį ansamblis buvo užsakęs.

Sol. Birutė Aleksaitė New England konservatorijoje Bostone gavo magistro laipsnį iš muzikos.

Broniaus Budriūno fortepijonui sonatos "Mano tėvynė" jau išleistos visos
4 dalys: I — "Trakų pilies crrinvėsiuose", II — "Audringi debesys virš Kauno" ir III — "Baltijos pajūry", išleistos BBKL Fondo, 2620 Griffith Park Blvd., Los Angeles, CA 90039. IV dalis — "Nemunas laužia ledus pavasarį" išleista JAV LB Kultūros Fondo. Visos 4 dalys yra koncertinės ir gali būti atliekamos atskirai arba ištisa sonata.

D a i l ė . — Dail. Paulius Puzinas jo monografijos išleidimo proga prisimintas Jaunimo Centre Chicagoje. Apie velionį dailininką, mirusį 1967, kalbėjo dr. Jonas Puzinas.

Vlado Vaitiekūno, kuriam šiemet suėjo 70 m. amžiaus, dailės paroda buvo spalio 9-31 Chicagoje (Archer A ve.). Apie sukaktuvininką kalbėjo Mikas Šileikis. Buvo rodomi 28 aliejiniai darbai.

Linas Kojelis UCLA kolegijos bibliotekoje turėjo savo karikatūrinių piešinių parodą. Suruošė pati biblioteka. Iškabinti piešiniai, kuriuos jis per 4 metus atliko laikraščiui Daily Bruin. Paroda vyko birželio 5 - 18.

— Marija Danguolė Raugaitė
birželio 7-20 Philadelphijoje, London galerijoje, suruošė savo tapybos pirmąją individualinę parodą. Iki šiol ji dalyvavo eilėje grupinių parodų, įskaitant ir New Yorke ruoštąsias Vasario 16 proga. Ji taipgi gegužės 26 - liepos 11 dalyvavo ir Art Alliance 105 dailininkų parodoje, skirtoje JAV 200 metų jubiliejui paminėti. Dailininkė yra baigusi Philadelphijos meno kolegiją ir gavusi stipendiją gilinti meno studijas seniausioje Amerikos meno institucijoje — The Pennsylvania Academy of the Fine Art.

Broniaus Murino 70 m. amžiaus jubiliejui priminti dailės paroda įvyko spalio 15 - 24 Čiurlionio galerijoje Jaunimo Centre, Chicagoje. Parodoje buvo darbai, sukurti per paskutinį penkmetį. Parodą globojo Liet. Dantų Gydytojų Draugija.

Vytauto Kasiulio ir jo žmonos Bronės Kasiulienės tapybos darbų paroda rugsėjo 18 - 19 vyko New Yorke, Kultūros Židinio didžiojoje salėje. Apie dailininką kalbėjo Česlovas Janusas.

Antano Rūkštelės 70 m. amžiaus proga suruošta jo tapybos darbų paroda Tautiniuose Namuose Chicagoje. Paroda rūpinosi Liet. Žurnalistų Sąjungos Chicagos skyrius. Iškabinta 30 paveikslų. Parodą atidarant, koncertinę programą atliko sol. Pr. Ragienė.

Magdalena Stankūnienė, dalyvaudama amerikiečių dailininkų kolektyvinėje parodoje Chicagoje, už grafinį paveikslą "Moters darbai" gavo pirmą premiją, o už aliejinį paveikslą — ypatingą atžym ėjimą.

Henriko Šalkausko ir E vos Kubbos akvareliniai paveikslai gavo aukščiausią premiją konkursinėje dailės parodoje Syd-nėjuje, Australijoje.
Teatras. — Ateitininkų šventėje Rochesteryje, N.Y., rugsėjo 25 Dramos sambūris suvaidino Antano Škėmos "Žvakidę".

Los Angeles Dramos sambūris spalio 25 pastatė A. Kairio "Sidabrinę dieną". Rečisavo Dalila Mackialienė.

Magdalenos Galdikienės, žymiosios visuomenės veikėjos ir pedagogės ,85 m. amžiaus sukaktis paminėta rugsėjo 26 Putname pamaldomis, paskaitomis ir koncertu. Pagrindinės kalbėtoios buvo dr. Aldona Janačienė ir Marija Lušienė.

Magdalena Galdikienė

Koncerto programą atliko sol. Gina Čap-kauskienė. Suvažiavo apie 100 jubiliatės gerbėjų.
Magdalena Galdikienė - Draugelytė yra gimusi 1891 rugsėjo 26 Bardauskų kaime, Gižų vis. 1910 baigė Marijampolės mergaičių gimnaziją, 1915 — Aukšt. pedagoginius kursus Petrapilyje. Mokė rusų ir lietuvių gimnazijose. 1917 ištekėjo už dail. Adomo Galdiko. Ilgiausiai dirbo Jėzaus Širdies kongregacijos mergaičių mokytojų seminarijoje ir vėliau gimnazijoje (1923-1940). Taip pat mokytojavo Taikomosios dailės institute ir Aukšt. technikos mokykloje Kaune. Užsienyje pedagoginį darbą tęsė Baxtehudės lietuvių progimnazijoje ir meno bei amatų mokykloje Freiburge. Lietuvių organizaciniame darbe buvo aktyvi nuo gimnazijos suolo. Į plačią visuomeninę - politinę veiklą išėjo 1920, kai buvo išrinkta į seimą, kur dirbo keliose kultūrinėse komisijose. Taip pat buvo seimo sekretorė ir vicepirmininkė. Bet daugiausia jėgų atidavė Lietuvių Katalikių Moterų Draugijai, jai vadovaujama 1919 - 1940 m. Būdama tremtyje, 1951 įkūrė Pasaulio Liet Kat. Moterų Organizacijų Sąjungą ir buvo jos pirmininkė. Amerikoje dar veikė ateitininkuose sendraugiuose.

Po vyro mirties (1970), jau vyresnia-me amžiuje, pajėgė sutvarkyti jo menini palikimą, įsteigti Putname muziejų ir išleisti lietuvių ir anglų kalbomis dvi jo monografijas. Magdalenos Galdikienės gyvenimas, būdamas aktyvus ir gausus reikšmingais įvykiais, šaukiasi sutelkiamas į monografinę knygą. Taip pat būtina surašyti jos atsiminimus, ypač iš tolimesnės praeities.

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai