Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
NAUJAS VARDAS LIETUVIŲ DAILĖJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Leonardas Andriekus   
Nuolat augantį lietuvių dailininkų atžalyną išeivijoje neseniai papildė Aldona Audronytė - Variako-jienė. Ji į mūsų dailės pasaulį įžengė savo paroda, suruošta 1976 lapkričio 12 - 21 Jaunimo centre, Čiurlionio galerijoje, Chicagoje. Ta proga garsiau suskambėjo Variakojienės vardas lietuvių spaudoje. Tiesa, ji ir anksčiau buvo žinoma Kalifornijos lietuviams, dalyvaudama grupinėse, daugiausia kitataučių dailininkų, parodose ir laimėdama net pirmąsias premijas. Čiurlionio galerijoje gi dailininkė pasirodė su 50 darbų. Toks gausus paveikslų telkinys aiškiau atskleidė jos tapybinį pasaulį.

Aldona Audronytė - Variakojienė yra viena iš tų dailės entuziastų, kurie mene ieško gyvenimo prasmės. Jiems už viską labiau rūpi išsakyti save kūryba. Čia atsiveria beribės galimybės ieškojimų bei atradimų; čia pakaitom telkiasi nerimas ir džiaugsmas. Polėkiai kovoja su kasdienybe, idealai — su tikrove, laimėjimų viltys — su žmogiško ribotumo varžtais. Net ir žymiausieji pasaulio dailininkai meninį originalumą pasiekia po ilgesnių ieškojimų, sunkių pastangų — kartais pačioje amžiaus pabaigoje.

Aldona Audronytė - Variakojienė visa tai žino ir nebijo dygliuoto dailės tako. Savo profesijai ruošėsi ji Los Angeles City kolegijoje, Chouinard — meno institute ir, kaip čia, Amerikoje, įprasta, pas privačius dailės mokytojus. Ji jaučia, kad tebėra ieškojimų kelyje ir rimtai siekia išskleisti savo pilnutinį sielos pasaulį spalvose bei kompozicijose. Ši dailės entuziaztė, nors mėgsta vaizduoti ir konkrečius aplinkos objektus, tačiau labiausiai linksta į abstraktinę išraišką su siurrealistiniu atspalviu. Jos paveikslų pavadinimai, kaip Varža, Gelmių etiudas. Kosmoso mįslė, Trauma, Surizgę sapnai, Sapno vizija, Užmirštos svajonės ir t.t., aiškiai liudija, kad metamasi į mistinį pasaulį, kur viešpatauja daugiausia fantazija. Paveikslų koloritas taip pat byloja apie paslaptingumą. Aldona Audronytė - Variakojienė lyg ir privengia ryškių spalvų Ji mieliau pasirenka ramesnes, kaip rudą, žalsvą, pilką, prigesintai raudoną, geltoną ir mėlyną. Piešia skystais aliejiniais ir akriliniais dažais, ieškodama plonų ir permatomų, tartum akvarelinės technikos, skambėjimų. Savo intensyviais ieškojimais dailininkė jau yra atradusi įdomią techninių, kompozicinių ir spalvinių išraiškų. Aldonos Audronytės - Variakojienės užmojai platūs, bet su parodomis nežada skubėti, nes nori gerai pasiruošti. Į dailę ji žiūri rimta: ir pagarbiai. Tokius įspūdžius patyriau, lankydamas jos studiją Anna Heim vietovėje, Kalifornijoje.
L. Andriekus

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai